BURDUR GÖLÜ'NÜ BELEDİYE YOK EDİYOR
Avrupa’dan Türkiye’nin güneyine doğru olan kuş göç yollarının içerisinde yer alan, Ramsar sözleşmesiyle koruma altına alınan sulak alanlardan biri olan, Türkiye’nin 7. büyük gölü BurdurGölü, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bölgede incelemede bulunan Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Milliyet’e yaptığı açıklamada, Burdur Belediyesi’nin Burdur Gölü’ne atık su deşarj eden tesislerinin yarattığı tehlikeyi anlattı.
Bozoğlu, Burdur Gölü’ne atık su deşarj eden Burdur Belediyesi atık su arıtma tesisinde fosfor ve azot temizliği yapılmadığını belirterek, “Göle verilen atıksuda fosfor ve azot yüksek oranda. Bu kirleticiler de göldeki oksijenin azalmasına ve gölün ölmesine neden olmakta. Azot ve fosforun giderilmesi için İller Bankası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Burdur Belediyesi’ne destek olmalı, zaman kaybedilmeden tesis yenilenmeli” dedi.
Gölün uluslararası Ramsar sözleşmesiyle korunduğunu ve kuşların göç yolu üzerinde olduğunu anımsatan Bozoğlu, “Burdur Gölü’nün yok olmasıyla bölgede iklimsel değişiklik olacak. Karasal iklim özellikleri hakim olmaya başlayacak, erken donlar yaşanacak, bu nedenle de tarımsal üretim zarar görecek” uyarısında bulundu.